Maoistiskt Forum Allt om maoism hittar du på maoistiskt forum se.

Olika lån för olika ändamål

21 maj, 2013 / by

Det finns en hel del möjligheter idag för den som behöver låna pengar, minst sagt. Olika situationer och möjligheter gör att det gäller att veta vilka typer av lån som lämpar sig för just ditt behov. Men att kunna särskilja dem är inte helt lätt vid en första anblick och snabbt kunna avgöra vad som passar bäst. Här går vi igenom de främsta och viktigaste faktorerna som gör att de olika lånetyperna skiljer sig från varandra.

Lånets storlek och amorteringstid

Först och främst tittar vi på lånestorlekens betydelse och hur amorteringstiden påverkar räntan och eventuella avgifter som sätts på lånet. Mindre lånebelopp leder generellt till högre räntesatser för att lånegivaren ska få en tillräcklig avkastning på den handpåläggning som kan behöva göras. Det i kombination med snabba återbetalningar av lånet gör att den effektiva årsräntan kan te sig oerhört stor. Betänk då att ett lån på några tusenlappar med full amortering på 30 dagar kan kosta några hundralappar vilket inte är så mycket i sammanhanget. Om man sätter det i paritet med årsräntor blir det ofta 100% eller högre. Det är även en viss service att på kort varsel kunna få tillgång till extrapengar, det måste även låneaktören beräkna in i sin kalkyl. På http://www.snabblaan.nu/ kan du läsa mer om dessa låneformer.

Låntagaren och risk.

Ju bättre ekonomisk situation låntagaren befinner sig i, desto bättre kan man förhandla med banken eftersom riskerna blir lägre genom att låna ut till trygga låntagare.

Med eller utan säkerhet

Gäller det ett lån med säkerhet som tex ett bolån har banken din bostad som pant vilket ger en trygghet för banken. Skulle du missa att betala tillbaka har banken rätt till ditt hus. Är det ett lån utan säkerhet, vilket brukar kallas för blancolån, måste lånegivaren beräkna in den ökade riskfaktorn det innebär att låna ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *