Maoistiskt Forum Allt om maoism hittar du på maoistiskt forum se.

Khom Loy lampor, ett populärt inslag på thailändska festivaler

21 december, 2012 / by jontz

Chiang Mai i norra Thailand är ett mycket populärt turistmål som lockar över 1 miljon besökare varje år. Medan många kommer för att uppleva djurparkerna kommer andra för att se den berömda Chiang Mai Night Bazaar. I Chiang Mai hålls det många festivaler under hela året och på dessa är Khom Loy lamporna ett mycket populärt och återkommande inslag. Ganska många av festivalerna är gamla och bygger på religiösa övertygelser och månens cykel, medan andra är relativt nya och är tänkta för att lyfta fram regionala hantverk och seder. Oavsett hur de började, är festivaler spännande upplevelser. Även i Sverige har på senare år Khom Loy lampor av rispapper blivit ett allt mer vanligt inslag på allt ifrån vilda kräftskivor till vackra bröllop.

Songkran är den mest kända festivalen inte bara i Chiang Mai, men i hela Thailand. Denna festival äger rum i mitten av april varje år och är firandet av det nya kalenderåret. Officiellt varar Songkran i tre dagar, men i praktiken firas det i en vecka eller ännu längre. Medan festivalen började som ett sätt att hedra de äldste och bringa lycka för det nya året, har det mest populära blivit att kasta vatten på andra. Vid ett tillfälle gjordes detta för att rengöra människor från de senaste årens synder och få dem redo för det nya året. Men numera är det som ett jättelikt vattenkrig och om du är i Thailand under denna tid på året får du räkna med att bli blöt. Om du reser till kanalerna i Chiang Mai hittar du mängder med människor trängdes för att kasta vatten på alla som är nära dem. Och på nätterna lyses kanalerna upp av mängder av Khom Loy lampor. Om du inte har något emot att bli våt är Songkran något du inte får missa.

Loy Kratong är en annan berömd thailändsk festival som firas bättre i Chiang Mai än någon annanstans i Thailand. Festivalen uppstår vanligen i november och utvecklas som en tacksägelse ceremoni på vattnet som ett sätt att bli av med otur och dra lycka till själv. Festivalen präglas av flytande ”kratongs”, som är små platta skivor tillverkade bananblad enligt traditionen. Även under denna festival är Khom Loy lampor i olika utförande mycket förekommande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *