Maoistiskt Forum Allt om maoism hittar du på maoistiskt forum se.

Brygga eget vin – hemma

21 augusti, 2013 / by

När du ska brygga ditt egna vin så är vinjästen minst lika viktig att tänka på som alla andra ingredienser och processer. Att brygga sitt egna vin är något som kräver tålamod och processen kanske inte alltid är lyckad, och ofta kan det bero på att man inte hanterat jästen korrekt.

Vinjästen som du använder är till stor betydelse för kvalitén på det vin du vill brygga och beroende på vad för slags vin du vill ha med dess smak så behöver du hantera jästen på olika sätt. Glöm inte att jäst är levande och agerar efter miljön runtom sig. Om du till exempel jäser vinet i en lägre temperatur så tar det längre tid och man får därmed ut ett vin med en slags renare smak. Att tänka på är också att inte jäsa i för låg eller för hög temperatur. Om du jäser i för låg temperatur så kan det hända att jäsningen stannar upp helt.

Motsatsen till detta är då att jäsa i en högre temperatur. Vid högre temperaturer så går jäsningen snabbare och bildar således en helt annan smak än den som framstår när du jäser i låg temperatur. Om du jäser i för hög temperatur så händer det att jästen helt enkelt dör eller blir väldigt ineffektiv.

Som skrivet tidigare så kräver jäsningen av vin tålamod och tid. Den normala tiden för att låta vin jäsa är oftast inte längre än någon vecka, men det skiljer sig från vin till vin och från jäst till jäst, så se till att alltid kolla vinet under jäsningsprocessen snarare än att bara låta det ligga och tro att det kanske kommer bli bra. Tid och tålamod är två viktiga komponenter när du vill få ett så bra vin som möjligt hemma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *